“Ponúkame exotické ovocie z Afriky bez akejkoľvek chémie.” Rozhovor so zakladateľmi úspešnej firmy Virunga

22.7.2021 | Autor: Admin | Kategória: Rozhovory
“Ponúkame exotické ovocie z Afriky bez akejkoľvek chémie.” Rozhovor so zakladateľmi úspešnej firmy Virunga

Na začiatku chceli len dokázať svojim priateľom, ako chutí naozajstný banán z Afriky. Záujem o exotické ovocie napokon tak vzrástol až sa Tonny Smith Kiganda so svojou ženou Alžbetou Kiganda a pánom Tomášom Rysom rozhodli otvoriť firmu Virunga, ktorá mala dovážať do Česka a Slovenska exkluzívne ovocie bez pesticídov a farbív. Ich výrobky nenájdete v supermarketoch. “Kočujú” s africkými trhmi po oboch republikách a tentoraz zavítajú aj na Trhovisko Miletičová. 

Na úvod nám prezraďte, čo vás viedlo k tomu, aby ste dovážali exotické ovocie do Českej republiky? 

Virunga je pohorie, ktoré se nachádza na rozmedzí troch štátov – Konga, Rwandy a Ugandy. Je to nádherná oblasť a to, že se rozprestiera na území troch štátov, má poukázať na to, že spolupráca medzi ľuďmi dobrej vôle nepozná hranice. „ Ja som sa dostal do Česka pred desiatimi rokmi vďaka svojej manželke Alžbete. Keď som prvý raz ochutnal banán v Česku, prišiel mi chuťovo veľmi vzdialený od tých pravých, ktoré poznám z domova. Postupom času som začal voziť kamarátom banány z Ugandy, aby som im ukázal, ako chutí naozajstný banán. Nečakal som, ako veľmi im banány a aj iné ovocie zachutia. Časom vznikol veľký dopyt po rôznych plodoch a tým aj koncept našej firmy s rovnomenným názvom,” odpovedá majiteľ firmy Tonny Smith Kiganda. 

Prečo ste sa rozhodli, aby Virunga fungovala formou predaja z trhovísk a nie z obchodov? 

Exotické ovocie, ktoré do Českej republiky a na Slovensko dovážame je čerstvé žijúce ovocie a je predovšetkým vhodné k okamžitej spotrebe. Nie sme veľkým obchodom ani supermarketom, ktorý si môže dovoliť skladovať celé týždne. Naopak, naše ovocie je čerstvé a akurát zrelé a z toho dôvodu nejde dlho skladovať. Robíme všetko preto, aby sme čerstvé a voňavé ovocie doručili čo najskôr k svojim zákazníkom. Priestory trhu sú v tomto prípade pre okamžitý predaj čerstvého ovocia ideálne a taktiež majú svoju osobitú atmosféru. 

Ďalším aspektom je fakt, že účasťou na trhoviskách môžeme obísť omnoho viac miest. Pre nás nie je reálne možné prevádzkovať a zásobovať obchody v každom väčšom meste. Aj napriek tomu, aby sme vyhoveli aj našim stálym zákazníkom, máme v Prahe a v Brne dve menšie kamenné predajne, ktoré môžu navštevovať. Predávame tu okrem čerstvého ovocia podľa aktuálnej ponuku aj sušené produkty, domáce džemy, sirupy, korenie a kávu. 

Ako vyzerá vaša spolupráca s africkými farmármi? 

Naši farmári sú zároveň naši priatelia a rodina. Ovocie pochádza z malých rodinných firiem z rôznych kútov Ugandy. Každý z pestovateľov sa špecializuje na iný druh ovocia. Niekto je odborníkom na ananásy, iný zasa na avokáda. Virunga v podstate vykupuje prebytky produkcie farmárov, ktorí by ich nemali inak šancu spracovať alebo predať. Ide o miestnych jednotlivcov, ktorí nie sú združení v organizácií alebo družstve. Ovocie sa vykupuje za férové ceny od všetkých farmárov, ktorí tak pre seba a svoju rodinu zabezpečia živobytie a zlepšujú si životnú úroveň. 
 

Naši farmári sú zároveň naši priatelia a rodina.

 

Na svojej webovej tránke www.virunga.cz píšete, že ovocie a zelenina pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Viete nám opísať, v čom sú tieto produkty iné, lepšie?

Ovocie, ktoré ponúkame sa líši v jednej zásadnej veci a to, že je bez chémia  - žiadna v ňom totiž nie je. Obyvatelia Ugany svoje ovocie chemicky neošetrujú, nie je to pre nich prirodzené a nepovažujú to ani za dôležité. V Ugande sú ľudia presvedčení, že by sa do prírody nemalo zasahovať. My sme sa s týmto konceptom úplne stotožnili a prijako ho ako filozofiu našej firmy. Inými slovami, ak nie sú v ovociu prítomné žiadne neprirodzené látky, chutí úplne inak, než to, ktoré poznáme z komerčných supermarketov. 

Neskôr ste do svojej ponuky zaradili aj čaje, koreniny, kávu alebo kakao. Aké produkty si vaši zákazníci kupujú z tejto ponuky najradšej? 

To je ťažký otázka, každý zákazník má odlišné chute. Aj napriek tomu je veľmi obľúbenou položkou mangový džem alebo ugandská káva, ktorá je famozna. Veľký dopyt je aj po voňavom korení zo Zanzibaru. Dokáže až nadprirodzene ochutiť každé jedlo. Nájdete u nás aj korenie na mäso, zeleninu, omáčky, polievky, ale aj do dezertov a nápojov. A kto by si predsa neokorenil trošku život, však?
 

Ovocie, ktoré ponúkame sa líši v jednej zásadnej veci a to, že je bez chémia  - žiadna v ňom totiž nie je. 


Počas druhého letného mesiaca sa chystáte predávať aj na našom Trhovisku Miletičova. Na aké produkty sa ľudia môžu tešiť? Čo by ste im odporúčili vyskúšať?

Každé ovocie je jedinečné a má zaujímavú chuť a stojí za vyskúšanie. Niektoré druhy ovocia u nás človek vidí, cíti a má možnosť zjesť len raz za život. Prečo to nevyužiť a neokošťovať z každého? :-) Návštevníci Trhoviska Miletičova sa môžu tešiť na niekoľko druhov banánov, sladký a voňavý ananás, veľké lahodné avokáda a šťavnaté manga. Zakúpiť si môžu aj menej známe druhy ovocia ako sú jackfruit, mangosteen, marakuja, dračie ovocie, hadie ovocie, rambutan, guavu alebo maniok. Budeme ponúkať aj množstvo sušených produktov bez siričitanov, farbív a sladidiel. Nebudú chýbať aj domáce džemy s exotickými príchuťami alebo antioxidantmi nabitý baobabový prášok. 

Ak vás ľudia nezastihnú na trhu, odkiaľ si môžu kúpiť alebo objednať vaše produkty? 

Pokiaľ nám to situácia dovolí, budeme sa snažiť na Slovensko jazdiť pravidelne. Momentálne sa chystáme okrem Bratislavy navštíviť i ďalšie mestá ako Nitra, Banská Bystrica, Piešťany, Galanta a iné. Všetky naplánované akcie môžu ľudia sledovať na www.africketrhy.cz alebo si prípadne môžu objednať ovocie až domov z nášho eshopu www.virunga.cz s doručením až na Slovensko. Z celého srdce za náš Virunga tím, ale i za farmárov ďakujeme za každú objednávku alebo nákup našich produktů. Vďaka všetkým našim zákazníkom vieme, že to, čo robíme, má zmysel.

 

Ďakujeme za rozhovor!