3.8.2021
| Autor: Admin
| Kategória: Rozhovory
![](https://www.trhoviskaruzinov.sk/media/image1.jpeg)
!["Na trhovisku predávam cez 20 rokov. Zákazníci sú stále spokojní," tvrdí jadierkár Pócsik](https://www.trhoviskaruzinov.sk/media/images/image5.jpeg)
Alexander Pócsik sa venuje pestovaniu jadierok aj ovocia už takmer 30 rokov. Na Miletičovej tržnici predáva už vyše 20 rokov. Predáva tam domáce jadierka a domáce ovocie alebo zeleninu ako slivka, marhuľa, hrozno, cesnak, čili papričky a ozdobné tekvičky.
Čo Vás priviedlo k povolaniu “jadierkára”? Ako ste sa dostali k pestovaniu a neskôr aj k predaju jadierok?
Naučil som sa to od rodičov, ktorí ma priviedli k pestovaniu jadierok.Jadierka nielen spracovávate na predaj, ale ich aj pestujete. Je náročne si ich vypestovať? Ako dlho to trvá?
Celé pestovanie trvá 7 mesiacov od apríla až po koniec októbra.Ako jediný na Trhovisku Miletičova predávate jadierka bez šupiek. Ako sa Vám ich podarilo vyšľachtiť? Sú s tým spojené aj nejaké komplikácie pri pestovaní?
Tieto jadierka boli vyšľachtené v Rakúsku a neskôr sa rozšírilo aj na Slovensko. Áno táto odroda sa pestuje náročnejšie, pretože sú náchylnejšie na počasie.![](https://www.trhoviskaruzinov.sk/media/image1.jpeg)
![](https://www.trhoviskaruzinov.sk/media/image7.jpeg)