Mikrobylinkárka Carmen Rynduch: "Pridajte do jedla mikrobylinky. Niekoľkonásobne zvýšite jeho výživovú hodnotu."

2.7.2021 | Autor: Admin | Kategória: Rozhovory
Mikrobylinkárka Carmen Rynduch: "Pridajte do jedla mikrobylinky. Niekoľkonásobne zvýšite jeho výživovú hodnotu."

Mikrobylinky nie sú len pekná ozdoba pokrmu. Ukrýva sa v nich množstvo zdraviu prospešných živín, ktoré by mal do svojho jedálničku zaradiť každý z nás. V rozhovore s mikrobylinkárkou Carmen Rynduch zo spoločnosti My greens sme sa rozprávali o účinkoch mikrobyliniek a ich spôsobe pestovania aj z domáceho prostredia.

Carmen Rynduch, rodená Bratislavčanka, sa skrz svojho priateľa, zakladateľa firmy Microgreens Slovakia, začala venovať zaujímavému povolaniu - mikrobylinkárstvu. Svoje skúsenosti v tejto oblasti najviac rozvíjala počas pandémie, kedy nazrela hlbšie do práce s mikrobylinkami. Momentálne v spoločnosti My greens zastáva hneď niekoľko pozícií - marketér, grafik a správca internetovej stránky. Carmen aj sadí mikrobylinky a vyrába na ne rôzne stojany z dreva. 


Mikrobylinky sa používajú najmä v reštauráciách na ozdobenie jedla. Prečo ste sa ich rozhodli dostať na taniere domácností?

Pravdupovediac to nebol ani tak môj nápad, ako nápad mojich známych. Vždy som ich zásobovala najnovšími druhmi mikrobyliniek a to spoločné ochutnávanie a vymýšľanie nových receptov, v ktorých sa dajú použiť mikrobylinky, bolo úžasné! Už vtedy som bola známa mikrobylinkárka :)) O niečo neskôr ma oslovila jedna bratislavská mestská časť, aby som sa podelila o tento skvost a predstavila tak podstatu a skutočnú výnimočnosť mikrobyliniek. A tak sa to stalo. Hneď pri prvom predstavení na miestnom trhu boli reakcie naozaj vďačné a ľudia boli nadšení. To ma presvedčilo o mojom pokračovaní s mikrobylinkami.


 

Čo všetko sa môžu deti naučiť počas toho, kým mikrobylinka vyrastie?

Deti sa učia vzťahu k prírode a hlavne získajú oddych od denného stereotypu. Podporujú rozvoj svojich manuálnych zručností a majú možnosť vidieť výsledok svojho snaženia za naozaj krátky čas (už za 7 dní).  V prípade, že sa im výsledok nepodarí a rastlina zomrie, premení sa na kompost a stane sa tak zdrojom nového života. Aj to je veľmi dôležité. Radosť zo záhradkárčenia v nich prebudí cit k prírode a k tráveniu času s rodičmi na príprave ich spoločného jedla. Deti milujú farby, a preto sa im široký a pestrý výber mikrobyliniek veľmi páči. Hlavnou výhodou je, že môžete deti učiť vlastnej sebestačnosti.

Aké druhy mikrobyliniek ponúkate? Aké sú ich účinky?

Môj výber momentálne je z desiatich druhov a stále ho rozširujem. Vybrala som zatiaľ tie najobľúbenejšie druhy, a to sú : 

  • Hrášok
  • Slnečnica
  • Reďkovka ružová / fialová
  • Kel fialový
  • Kalerábik
  • Kapusta červená
  • Horčica
  • Brokolica
  • Rukola

Účinky pre zdravie človeka, má každá zelenina odlišné. Preto je veľmi dobré, aby bola strava naozaj pestrá. To isté platí aj o mikrobylinkách. Pridanie najrôznejších mikrobyliniek zvyšuje počet vitamínov a minerálov v jedle hneď niekoľkonásobne. Pretože mikrobylinky sú koncentrované a obsahujú desiatkovo násobne viac vitamínov a minerálov ako ich dospelá verzia. Navyše ich pestujem bez akýchkoľvek pesticídov, herbicídov, hnojív. Je to čistá príroda, ktorú nijako nenarušujem.


 

Je pestovanie mikrobyliniek finančne náročné? Ako vyzerá ich údržba?

V dnešnej dobe je to už zase o niečo dostupnejšie a cena semien je už prijateľnejšia ako po minulé roky. Ešte pred piatimi rokmi bolo veľmi ťažké niečo také na Slovensku vôbec dostať a cena bola až príliš vysoká. Dnes však záujem rastie rýchlo a ceny sa blížia k normálu. Venujem sa aj internetovému obchodu, kde je na predaj niekoľko druhov semienok za najlepšiu cenu na trhu. Čo sa týka údržby, tak musím povedať, že je veľmi jednoduchá a naozaj nenáročná. Výsadba mikrobyliniek zaberá veľmi málo miesta a jediné, čo budete potrebovať, sú kvalitné semená, substrát a najlepšie odstátu vodu. Na ich rast v domácom prostredí im bohato stačí slnečné svetlo v blízkosti okna, stabilná teplota medzi 23 až 25 stupňov a pravidelná závlaha. Podrobný sadiaci plán mám vypracovaný a zverejnený na stránke www.mygreens.sk

V akých receptoch sa bylinky používajú najčastejšie?

Moja odpoveď znie, všade. Ja si nimi obohacujem každé jedlo, nakoľko pokrmu dodajú čerstvosť. Napríklad do jogurtu s musli, na rôzne pomazánky, zapekané vegetariánske jedlá, do dipov, šalátov, smoothie. Využívam ich aj ako posýpku na pizzu alebo do polievky.. Pozor, bylinky už tepelne neupravujeme, stratili by tak svoju výživovú hodnotu. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť recepty aj na našej stránke www.mygreens.sk


 

Prečo ste sa rozhodli ponúkať mikrobylinky aj na Trhovisku Miletičova?

Trhovisko Miletičova pre mňa predstavuje naozajstný trh, kde ľudia hľadajú poctivé, lokálne a kvalitné produkty. Už od môjho detstva sme “Miletičku” pravidelne navštevovali, a preto som sa ju aj rozhodla osloviť na spoluprácu. Trhovisko Miletičova je pre mňa záruka kvality. 

Kedy Vás môžeme nájsť na Trhovisku Miletičova?

Predbežne som pripravená na začiatok júla a chcela by som chodiť pravidelne každý týždeň počas leta. Na jeseň, keď je nedostatok lokálnej zeleniny, tak samozrejme by som chcela byť na trhovisku aj viackrát do týždňa.